Майтаке (на латински Grifola frondosa) е вид ядлива гъба, известна с уникалната си форма и многобройните си ползи за човешкия организъм. Тя произхожда от Източна Азия, но е разпространена и в части от Северна Америка и Европа.
В природата се среща в широколистни гори по стволовете на дървета като дъбове и кестени. Расте от лятото до началото на есента. Нейната особеност е, че расте на купчина, която може да достигне повече от 50 см и да тежи няколко килограма, което ѝ спечелва прозвището „Кралицата на гъбите“. Купчината съдържа няколко шапки, които са сиво-кафяви до сиво-черни на цвят, често с вълнообразни краища.
Гъбата майтаке е ценена в кулинарния свят заради богатия си аромат и меката си текстура. Тя има характерен орехов и землист вкус. Използва се в супи, сосове, пържени ястия или като гарнитура. Подходяща е и за сушене, консервиране и ферментация.
Има специално място в традиционната японска култура. На японски името maitake означава „танцуваща гъба“. Това име се отнася до легендата, че рядкостта ѝ карала хората да танцуват от радост, когато я намерят, тъй като тя била изключително ценна - както за кулинарни, така и за билкови цели.
Днес, благодарение на промишленото си отглеждане и износ от Азия, майтаке е широко разпространена по целия свят, тъй като полезните ѝ свойства и съдържанието на биоактивни вещества като витамини, минерали и полизахариди я правят изключително популярна.