Шийтаке (на латински: Lentinula edodes) е популярна ядлива гъба, произхождаща от Източна Азия, главно Япония, Китай и Корея. Тя е една от първите култивирани гъби в света - отглежда се за кулинарни и билкови цели от повече от 1000 години.
В природата тя вирее най-добре във влажни широколистни гори върху мъртви или умиращи стволове на дървета, особено дъб, бук и кестен. Името „шийтаке“ е свързано с това - на японския език означава „гъба от дървото ший“, което се смята за вид дъб.
Тя има кафява шапка, покрита с по-светли люспи, а ръбът ѝ е леко назъбен. В долната част на шапката има бели и кремави триделни цветове. Обикновено е дълга и дървесна.
Гъбите шийтаке имат месна текстура и землист вкус с леко опушен аромат, който се засилва по време на готвене. Могат да се използват пресни или сушени, а ароматът им се засилва допълнително при сушене. Добавят се към супи, сосове, ориз, тестени изделия и много други ястия.
Вкусът им се смята за един от умами, често описван като „пети вкус“ наред със сладкото, соленото, киселото и горчивото. Умами придава на ястието пълнота и хармония. Ето защо тя е получила китайското име „ароматна гъба“.
Шийтаке е известна не само като кулинарен специалитет, но е и важен елемент от традиционното билкарство, особено в Азия. Използването ѝ за билкови цели се основава главно на съдържанието на биоактивни съединения, най-често срещаните от които са полизахариди.