ПРОМОЦИЯ НА МЕСЕЦА - Възползвайте се от 15% отстъпка на всички продукти от нашата оферта.
Промоция на месеца | -15% на всичко
Търсите продукт? Кликнете тук
Към кошницата
0.00 лв.
Изход
Вашата кошница
е празна!

Shiitake

Lentinula edodes
 - Lentinula edodes

Гъба с богат вкус и полезни ефекти

Дар от горите на Азия с над 1000-годишна история

Шийтаке (на латински: Lentinula edodes) е популярна ядлива гъба, произхождаща от Източна Азия, главно Япония, Китай и Корея. Тя е една от първите култивирани гъби в света - отглежда се за кулинарни и билкови цели от повече от 1000 години.

В природата тя вирее най-добре във влажни широколистни гори върху мъртви или умиращи стволове на дървета, особено дъб, бук и кестен. Името „шийтаке“ е свързано с това - на японския език означава „гъба от дървото ший“, което се смята за вид дъб. 

Тя има кафява шапка, покрита с по-светли люспи, а ръбът ѝ е леко назъбен. В долната част на шапката има бели и кремави триделни цветове. Обикновено е дълга и дървесна.

Кралицата на кулинарията и естественото билкарство

Гъбите шийтаке имат месна текстура и землист вкус с леко опушен аромат, който се засилва по време на готвене. Могат да се използват пресни или сушени, а ароматът им се засилва допълнително при сушене. Добавят се към супи, сосове, ориз, тестени изделия и много други ястия.
Вкусът им се смята за един от умами, често описван като „пети вкус“ наред със сладкото, соленото, киселото и горчивото. Умами придава на ястието пълнота и хармония. Ето защо тя е получила китайското име „ароматна гъба“.

Шийтаке е известна не само като кулинарен специалитет, но е и важен елемент от традиционното билкарство, особено в Азия. Използването ѝ за билкови цели се основава главно на съдържанието на биоактивни съединения, най-често срещаните от които са полизахариди.

Само най-доброто от природата
За вашето благополучие
Гъби с традиция