Лъвската грива (на латински: Hericium erinaceus) е специален вид ядлива гъба, която се среща в Северна Америка, Европа и Азия. Уникалният ѝ външен вид и многобройните ѝ полезни свойства я правят високо ценена в кулинарията и традиционното билкарство.
В природата тя се среща по мъртвите или отслабени стволове на широколистни дървета като дъбове, букове и брястове. Обикновено вирее през есента. Тя има бяло или кремаво пухкаво тяло, съставено от дълги, увиснали ресни, които наподобяват брада, но също и лъвска грива. С възрастта цветът му става малко по-жълтеникав.
Лъвската грива има деликатна текстура и мек, леко орехов вкус. Много хора го сравняват с вкуса на избрани морски дарове като омари или раци. Обикновено се приготвя пържена в масло, като съставка в супи и сосове или като добавка към зеленчукови ястия и тестени изделия.
В продължение на векове тази гъба е важна част от китайската традиция, където свойствата ѝ с право са ѝ спечелили прозвищата „храна за мозъка“ и „ умна гъба“.
Въпреки това всички полезни свойства на лъвската грива трябва да се ължат на нейната изключителна хранителна стойност. Тя е богата на много биоактивни вещества като полизахариди, витамини, минерали и аминокиселини.